Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Εμφάνιση στην ΕΛΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ



Το Σάββατο 29 Αυγούστου 2009 ο « Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» συμμετείχε στη βραδιά παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελάτειας. Εκτός από τον «Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενού» συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζελίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλεσίνας, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αγίου Γεωργίου, ο Σύλλογος Κρητών Λαμίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μυρίνης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελάτειας .

Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» χόρεψε χορούς της Μικράς Ασίας ( Συρτός Προποντίδας, Συρτοκούνητο, Τέσσερα μάτια δυο καρδιές, Καρσιλαμάς Προποντίδας , Χασάπικο αργό-γρήγορο) σε διδασκαλία του Κων/νου Πατσαλή.

Ο «Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού» θέλει να ευχαριστήσει τους διοργανωτές για την πολύ όμορφη βραδιά , τον χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Οργανισμού Ελάτειας κ. Μιχάλη Αργύρη για τη συνεργασία και ιδιαιτέρως θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον δήμαρχο Ελάτειας κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Το νέο Δ.Σ.

Η νέα διοίκηση του Συλλόγου μας , που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία που έγινε στις 10/08/2009, νιώθει την ανάγκη να σας ενημερώσει για την διάρθρωση της νέας διοίκησης όπως αυτή διαμορφώθηκε τόσο από τα αποτελέσματα των εκλογών όσο και από την συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από τους εξής:

1. Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Πατσαλής
2. Αντιπρόεδρος : Γεώργιος Ραμαντάνης
3. Γενική Γραμματέας : Μαρία Θέμελη
4. Ταμίας : Χρήστος Κεραμυδάς
5. Έφορος : Μαρία Αλεξάνδρου

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ήρθαν και συμμετείχαν στις εκλογές του Συλλόγου! Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με όλα τα μέλη συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών χορών , ηθών κι εθίμων και γενικότερα του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής! Σ' αυτή την προσπάθεια θέλουμε όλους τους πολίτες του δήμου Ορχομενού αρωγούς και συμπαραστάτες!...

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Εμφάνιση στο Σούλι Κορινθίας (8/8/09)



Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2009, ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού χόρεψε στο γραφικό Σούλι Κορινθίας προσκαλεσμένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Σουλίου.
Το Σούλι Κορινθίας βρίσκεται στην ημιορεινή ζώνη του νομού Κορινθίας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Κόρινθο και 9 από το Κιάτο. Συνδυάζει ταυτόχρονα βουνό και θάλασσα μιας και η απόσταση του από την παραλιακή ζώνη είναι μόλις 10' και το υψόμετρό του 650 μέτρα.
Το Σούλι είναι γνωστό ως το "μπαλκόνι του Κορινθιακού" καθώς με μια ματιά κανείς μπορεί να διακρίνει τον Κορινθιακό κόλπο, το Κιάτο, τη Βόχα, το Λουτράκι, τις Αλκυονίδες νήσους, τη Στερεά Ελλάδα, τη Ζήρεια κ.α Το όνομα του χωριού προϋπήρχε. Δεν προέρχεται από τους Σουλιώτες της Ηπείρου που εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Σούλι σημαίνει πάνω απ'όλα, ψηλότερο απ'όλα.
Το χωριό αριθμεί περίπου 500 μόνιμους κατοίκους, αριθμός ο οποίος αυξάνεται τις γιορτές και το καλοκαίρι. Το εισόδημα των κατοίκων βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια της "ραζακιάς"(άσπρο σταφύλι - σουλτανίνα) και στις ελιές. Αρκετοί από τους κατοίκους ασχολούνται και με τις επιχειρήσεις. (http://www.soulikorinthias.gr)
Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν θερμά τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου και του πρόσφεραν παραδοσιακά ντόπια εδέσματα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενο που είχε θέμα το παραδοσιακό στόλισμα της νύφης της περιοχής του Σουλίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν χοροί από τις Κυκλάδες και τη Θράκη. Ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού χόρεψε χορούς της περιοχής μας (Πανηγυράκι, Καλαματιανό, Τσάμικο, Συρτοκούνητο, Καγκέλι) με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κων/νο Πατσαλή και κέρδισε τα χειροκροτήματα του κόσμου που από νωρίς είχε κατακλύσει το προαύλιο της Ι.Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού. Κατόπιν ακολούθησε παζάρι όπου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σουλίου πουλούσαν παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα σε όλο τον κόσμο που αμέσως έσπευσε να τα τιμήσει.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού θέλοντας να ευχαριστήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Σουλίου για τη φιλοξενία , του πρόσφερε παραδοσιακά προϊόντα του Ορχομενού και τον προσκάλεσε σε μια από τις επικείμενες εκδηλώσεις στην έδρα του Ομίλου!

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Λίγα λόγια...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού ιδρύθηκε το 2009. Σκοπός της ίδρυσής του η εξύψωση του πνευματικού , κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών αλλά και των άλλων κατοίκων της πόλης μέσω της έρευνας , καταγραφής και της διάδοσης των παραδοσιακών χορών, ηθών κι εθίμων της περιοχής.

Ο Όμιλος απαρτίζεται από μέλη που χρόνια τώρα ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό , τις τοπικές φορεσιές κι οτιδήποτε έχει να κάνει με τον λαϊκό πολιτισμό. Υπάρχουν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού παιδιών , εφήβων, ενηλίκων. Χοροδιδάσκαλος είναι ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Πατσαλής.